Barış Manço Hayatını Nasıl Geçirdi? Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yaklaşık kırk yıllık bir sanat kariyerinin ardından Barış Manço, Türkiye’nin Barış ağabeyi olarak anılmaya başladı.

Barış Manço hayatı, sayısız sanat eseri ile doludur ve bu eserler geniş kitlelere ulaşarak ölümsüzleşmiştir. Ancak, ender rastlanan sanatçılar vardır ki, her yaş grubundan insanın kalbinde taht kurarlar. Türkiye’de de bu değerli sanatçılardan biri hiç şüphesiz Barış Manço’dur. Usta sanatçının neredeyse tüm şarkıları, yıllar geçse de hala milyonlar tarafından hatırlanmaktadır.

Ayrıca, yayınlandığı dönemin yenilikçi televizyon programları hala güncelliğini korumaktadır ve hoş bir nostalji yaratmaktadır. Ancak, Barış Manço sadece seslendirdiği şarkılar, eşsiz konserleri ve sunduğu televizyon programları ile anılmaz. O, hayatı boyunca ülkemizin kültürel zenginliğinin korunması ve geliştirilmesi konusunda önemli bir rol oynamış, ülkemizi dünyaya tanıtmış ve genç nesillere örnek olmuştur. Her zaman insana, doğaya, çevreye sevgiyle yaklaşan Barış Manço, sanatçılığı kadar insanlığı ile de kalplerde taht kurmuştur.

Barış Manço Hayatı, Türkiye’nin kültürüne ve dünya sahnesine kazandırdığı nadide eserleriyle, birçok kalbe hitap eden unutulmaz bir sanatçıdır. Şarkıları, unutulmaz konserleri ve televizyon programlarıyla sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde milyonlarca hayran edinmiştir. Bugün bile, Barış Manço’nun yarattığı iz bırakan ve özgün tarzı hala insanların hafızalarında tazeliğini korumaktadır. Onun sanatı sadece müzikte değil, kültür, dil ve estetik açısından da Türkiye’nin dünya çapındaki tanıtımına katkı sağlamıştır. 24 yıl önce ayrılığına rağmen, Barış Manço yaşamaya ve eserleriyle insanları etkilemeye devam etmektedir. Onun müziği, hayata bakışı ve var oluşu hepimizin ortak mülkiyetidir. O, sadece bir sanatçı olmakla kalmamış, aynı zamanda insanları bir araya getirme ve birlikte yaşama felsefesiyle de anılmaktadır.

Barış Manço, 2 Ocak 1943’de İstanbul’da dünyaya geldi

Manço’nun küçük yaşında anne ve babası ayrıldı, bu sebeple babasının yanında çocukluk yıllarını geçirdi. Galatasaray Lisesi’ne devam etti ve ilk müzik deneyimleri bu okulda başladı. Usta sanatçı, ilkokul ve ortaokulu tamamladıktan sonra lise eğitimine başladı.

1958 yılında Galatasaray Lisesinde İlk Müzik Grubunu Oluşturdu

Barış Manço ve Kafadarlar isimli müzik grubu, ünlü sanatçının kariyerinin ilk adımlarını attığı ve büyük başarılara imza attığı grupların ilkiydi. Galatasaray Lisesi’nde müzik kariyerine başlayan Manço, ilk konser deneyimini de yine bu okulda yaşadı. Lisenin konferans salonunda Kafadarlar’la birlikte sahneye çıkan sanatçı, burada kendi sözlerine ve bestelerine yer verdiği ilk şarkısı “Dream Girl”ü de seslendirme fırsatı yakaladı.

İlk Plak

Sadece 19 yaşında olan Manço, “Harmoniler” grubuyla bir 45’lik kayıt yaparak, İngilizce sözlü “Twist in USA” ve “The Jet” şarkılarını da plaka kayıt etti. İlk plağını çıkardıktan sadece bir yıl sonra, ağabeyinin atölyesi olan Belçika’ya gitme kararı aldı. Burada Belçika Güzel Sanatlar Akademisi’ne kaydoldu ve resim, grafik, desen ve iç mimari alanlarında eğitim aldı.

1965 yılında, “Paris Olympia” adlı müzik salonunda performans sergileyen bir sanatçı, konser sonrası Mazhar Alanson ve Fuat Güner liderliğindeki “Kaygısızlar” grubuyla birleşerek, Türkiye’de büyük bir çıkış yakalayan “Kol Düğmeleri” şarkısını seslendirdi.

Türk halk Müziği’ni Rock’n roll  İle Harmanladı

Yaratıcı bir vizyon ile Türkiye müzik sahnesine yeni bir stil katan Barış Manço, kısa sürede birçok insanın dikkatini çekmeyi başardı. Derule, Kızılcıklar Oldu Mu? ve Kirpiklerin Ok Ok Eyle gibi türkülerde kendi özgün üslubunu ortaya koyarak dinleyicilerin beğenisini kazandı. Ancak gerçek çıkışını Ağlama Değmez Hayat şarkısıyla yakalayan sanatçı, bu şarkının yer aldığı plakla birlikte Altın Plak ödülünü kazandı. Bu başarısının ardından Barış Manço ve Kaygısızlar müzik çalışmaları için Fransa’ya gitti. Ancak albüm hazırlıklarının tamamı Fransa’da gerçekleştirilse de, albüm piyasaya sürülemeyince hayal kırıklığı yaşandı.

Kaygısızlar ile yollarını ayırdığı 1970 yılında, Barış Manço ülkesi Türkiye’ye geri döndü.

1976 yılında “Baris Mancho” adıyla ilk ingilizce albümünü yayınladı

Moğollar ile yollarını ayırdığı dönemde, Manço eşsiz yeteneklere sahip olan Kurtalan Ekspres’i kurdu ve Türk müzik tarihinin en saygın gruplarından birine dönüştürdü. Nur Moray, Celal Güven, Özkan Uğur ve Engin Yörükoğlu gibi yetenekli sanatçılarla birleşerek, Murat Ses’in öncülüğünde, Kurtalan Ekspres, Barış Manço’nun hayatında önemli bir yer edindi.

Barış Manço, o dönem ikonik hale gelen uzun saçları, otantik giysileri, yüzükleri, takıları ve kemerleriyle çok özel bir atmosfer yarattığı konserler verdi. Şarkıları, sıklıkla rock müziğinin unsurlarını kullanarak müzik sahnesinde benzersiz bir konum kazandı. 1975 yılında seslendirdiği “Yine Yol Göründü Gurbete” ve “Yol Verin Ağalar Beyler” şarkıları, müzik severler tarafından büyük beğeni topladı.

Barış Manço Hayatı Televizyonda

1975 yılında sinema dünyasının gözdelerinden biri haline gelen oyuncu, “Baba Bizi Eversene” filmindeki başarılı performansı ile kendini kanıtladı. 1988 yılında başladığı “7’den 77’ye” programı ise adından sıkça söz ettiren bir yapıma dönüştü. “Adam Olacak Çocuk,” “İkinci Kahvaltı,” ”Dönence” ve “Dere Tepe Türkiye” bölümleriyle kültür ve eğitim alanında önemli katkılar sağlayan oyuncu, izleyiciler tarafından büyük bir ilgiyle takip edildi.

Barış Manço, 1 Şubat 1999’da yaşamını kaybetti

Yaklaşık kırk yıldır sanat dünyasında aktif olan Barış Manço, müzik kariyeri boyunca birbirinden değerli çok sayıda albüm ve yüzlerce şarkıya imza attı. Türk müzik camiasının en önemli isimleri arasında yer alan Manço, müzik tarihinin dönüm noktalarından birinde merkezi bir konuma sahip oldu. Kendisi yalnızca Türkiye’de değil, yurt dışında da sayısız ödüle layık görüldü ve başarılarıyla göz doldurdu.

Benzer İçerikler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sponsorspot_img

Instagram

Öne Çıkanlar